LIDÉ A ŽIVOT VE FRENŠTÁTĚ

Výstava fotografií ze sbírek muzea představí život frenštátské společnosti ve 20. století. Přiblíží všední i sváteční dny obyvatel města, významné události, slavnosti, výlety nebo gulášové partie.

LIDÉ A ŽIVOT VE FRENŠTÁTĚ

Lidé a život ve Frenštátě

Výstava fotografií přibližuje všední i sváteční život frenštátské společnosti v 19. a 20. století. Na stovkách zvětšenin originálních fotografií návštěvníci uvidí, jak lidé trávili svůj volný čas, čemu se věnovali, čím se živili nebo v jakých spolcích působili. Lidé svůj volný čas trávili zejména v přírodě, jak turistikou nebo při společných setkáních s rodinou a přáteli. Konaly se známé gulášové partie, ale společně připravovali i jiná jídla, např. míchaná vejce „škračky“ nebo opékali maso. Frenštátská smetánka se zúčastnila kolem roku 1900 i výletů do zahraničí, při kterých navštívili třeba pyramidy v Egyptě nebo Koloseum v Římě. Podnikli také plavby prvními výletními loděmi. 

Vystaveny jsou také originální ateliérové portrétní fotografie. Ty vznikaly ve frenštátských profesionálních fotoateliérech. Nejstarší založil na konci 19. století Emanuel Niessner. Když se v roce 1907 vystěhoval i s celou rodinou do Ameriky, fotografické služby převzali další fotografové – Jan Bock, František Hanák, Fráňa Huml nebo Jan Lochman, jehož ateliér zde působil nejdéle.

Výstavu fotografií doplňuje dioráma dobového fotografického ateliéru s nábytkem a originálními předměty ze sbírky muzea z konce 19. století. K vidění je například cestovní dřevěný měchový fotoaparát, rodinná fotografická alba nebo dámské oděvní a vlasové doplňky. Výstava ve frenštátském muzeu potrvá do 15. 9. 2024.

Mgr. Alena Figarová