Jednoduchý recept na žaludové pivo

Podzim je plném proudu a nastává ideální čas pro sběr žaludů. Ty patří spolu s kaštany k oblíbeným surovinám na výrobu různých figurek, a to nejen v rámci tvořivosti dětí, ale i dospělých. Žaludy ovšem byly od pravěku v mnoha evropských i neevropských kulturách důležitou součástí jídelníčku. A to jak toho zvířecího (zejména pro výkrm vepřů), tak i toho lidského. Žaludy představovaly důležitý potravinový zdroj, a to nejen v dobách hladomorů.

Jednoduchý recept na žaludové pivo

A protože venku vysvitlo sluníčko a zdravotní procházky do přírody jsou doporučovány, přinášíme jednoduchý recept na žaludové pivo, které zpříjemní vaše chvíle doma až bude ošklivo. Recept jsme vyzkoušeli, a pivo představili v roce 2019 na programu "Den se starými technologiemi". Návštěvníci potvrdili, že má vskutku zajímavou chuť.


ŽALUDOVÉ PIVO:
16 l vody
4 dkg chmele (spíše méně)
20 dkg žaludové kávy (rozdrcené, lehce pražené žaludy, které byly několikrát louhovány v teplé vodě, aby se odplavila hořkost)
Smíchat a vařit ¼ hodiny, poté se nechá vychladnout a přecedí se.
Přidat 40 dkg cukru a 10 min vařit, než se všechen cukr rozpustí.
Do toho rozdrobit čerstvé kvasnice (20-30g) a nechat 24 hodin odstát v pokojové teplotě.
Poté sebrat pěnu a dát do lahví -> nechat 5 dní uležet v chladu neprodyšně uzavřené.

Text: Václav Michalička

Foto: Petra Vidomusová

Facebook: https://www.facebook.com/cetratpribor/


Fotoalbum