A protože venku vysvitlo sluníčko a zdravotní procházky do přírody jsou doporučovány, přinášíme jednoduchý recept na žaludové pivo, které zpříjemní vaše chvíle doma až bude ošklivo. Recept jsme vyzkoušeli, a pivo představili v roce 2019 na programu "Den se starými technologiemi". Návštěvníci potvrdili, že má vskutku zajímavou chuť.
ŽALUDOVÉ PIVO:
16 l vody
4 dkg chmele (spíše méně)
20 dkg žaludové kávy (rozdrcené, lehce pražené žaludy, které byly několikrát louhovány v teplé vodě, aby se odplavila hořkost)
Smíchat a vařit ¼ hodiny, poté se nechá vychladnout a přecedí se.
Přidat 40 dkg cukru a 10 min vařit, než se všechen cukr rozpustí.
Do toho rozdrobit čerstvé kvasnice (20-30g) a nechat 24 hodin odstát v pokojové teplotě.
Poté sebrat pěnu a dát do lahví -> nechat 5 dní uležet v chladu neprodyšně uzavřené.
Text: Václav Michalička
Foto: Petra Vidomusová
Facebook: https://www.facebook.com/cetratpribor/